jueves, 3 de noviembre de 2011

finances ètiques

Fa mesos que els bancs es troben en el punt de mira de tots els afectats per la crisi financera. S’ha dit sobre aquesta crisi que és la crisi de les dretes, la crisi del capitalisme, la crisi dels bancs. De fet, no hi ha dubte que els bancs han jugat un paper central en el desastre econòmic que, des de Wall Street, ha esquitxat tots els estats europeus. Les paraules que més abunden en als estudis sobre les practiques dels bancs americans dels últims anys són “inversió de risc”, “especulació irresponsable” i “desregulació”. Molts bancs s’han dedicat a arriscar la seva solvència, convençuts que els governs havien de rescatar-los amb diners públics quan tot això els portés problemes.

Però a banda d’operacions econòmicament poc responsables, els bancs també inverteixen en accions d’ètica qüestionable. En el darrer any 24 bancs invertien el 49% del seu capital en la industria militar i el comerç d’armes, 16 el 33% en explotació forestal i 11 el 22% en petroli i gas. Entre ells destaquen BBVA, una de les entitats espanyoles que més inverteix en productores d’armes prohibides, amb una implicació de més de 1000 milions d’euros; Santander i Banc Sabadell, amb inversions en armes nuclears i d’urani (700 milions i 3 milions d’euros respectivament); i tampoc se’n salva CatalunyaCaixa, que gestiona 360.000 euros en empreses fabricants d’aquestes armes.

Alguns han explicat la crisi com alguna cosa que es fa i desfà en altes esferes, en què poc tenim a dir els ciutadans d’a peu. Però la veritat és que tot el que s’ha fet, no només ens afecta sinó que s’ha fet amb els nostres diners.

Llavors, potser sí que hi ha alguna cosa a dir, i sobretot, a fer.

Font: Setem

http://finanzaseticas.org/category/documentacion/publicaciones-setem/