viernes, 26 de febrero de 2010

El sol,la lluna, les hores

RELLOTGE ASTRONÒMICEl rellotge astronòmic de Praga és el rellotge medieval més famos del món (almenys això asseguren les guies). Situat a la plaça de la ciutat vella comparteix protagonisme amb l'esglèsia de Tyn, tot i que la guanya pel que fa al nombre de visites i amb bastanta diferència.


Està format bàsicament per tres parts s'ordenen de dalt a baix de la següent manera: el quadrant astronòmic, les figures animades que represente "el passeig dels apòstols", i el calendari ciruclar amb medalles que simbolitzen els mesos de l'any.

El quadrant astronòmic del rellotge marca les vint-i-quatre hores del dia però també la posició del sol i la lluna al cel, i altres detalls astronòmics que no sóc capaç d’entendre... La seva forma recorda a un instrument medieval que s’utilitzava en astronomia i navegació uns quants centenars d’anys enrere, l’astrolabi. Sobre el rellotge estan pintats la terra i el cel, l’anell del zodíac, l’anell de la rotació i també un parell d’icones que representen la lluna i el sol.

El sol brilla daurat i es mou recorrent la circumferència que dibuixa l’anella del zodíac. S’ajunta amb la maneta que es també daurada i junts mostren l’hora local de Praga, assenyalant els números romans, les hores en format d’hores desiguals (no m’en feu explicar la utilitat..) sobre les línies dorades, i les hores contades a partir de l’alba en antic horari txec, sobre l’anella exterior. La distància que separa el sol del centre del rellotge indica el temps entre l’alba i la posta de sol. La esfera de la lluna imita el moviment del sol, tot i que es mou molt més ràpidament. L’esfera lunar brilla paltejada i representa les fases de la lluna.

1 comentario:

  1. carai tu, costa seguir-te el ritme d'entrades eh!

    :)

    me n'alegro. senyal que vius suficients coses com per haver-les de compartir.

    ResponderEliminar